Asgard

Asgard, İskandinav mitolojisindeki Dokuz Dünya’dan biridir ve iki tanrı kabilesinden biri olan Aesir’in evi ve kalesidir(diğer kabile Vanir, evlerini Vanaheim olarak belirlemişlerdir.) Asgard gökte[1] yer alır(görünmez olarak elbette) ve Midgard’a Bifrost adlı gökkuşağı köprüsü ile bağlıdır.

Asgard’ın erkek tanrılarına Aesir, kadın tanrılarına ise Asynjur denir. Asgard’ı, Aesir’in şefi Odin yönetir. Odin Frigg ile evilidir, bu da Frigg’i Aesir Kraliçesi yapar.

Asgard’ın adındaki -gard, Cermen innangard ve utangard sınıflandırma konsepti ile ilişkilidir. İnnangard (“çitin içerisi”) düzenlidir, kanunlara uyar ve medenidir; utangard(“çitin dışarısı”) ise karmakarışık, anarşi içerisinde ve vahşidir. Bu iki kelime hem coğrafi düzleme hem de insan ruhuna hitap eder. Asgard, innangard’ın ilahi modelidir; “Devlerin Evi” olan Jotunheim ise, utangard’ın modelidir.
İnsan ırkının evi olan Midgard (“ortada kalan çevrilmiş yer”) ise, adı üzerinde, ortada bir yerdir; Asgard kadar innangard değildir ancak “Devlerin Evi” Jotunheim kadar utangard da değildir. Ancak Midgard coğrafi düzlemde çitler tarafından, psikolojik düzlemde ise normlar ve kanunlar tarafından çevrilmiştir. Bu da Midgard’ı -en azından teoride- Asgard’a Jotunheim’e olduğundan daha çok yaklaştırır. Başka bir deyişle Asgard, Hristiyanlık öncesi İskandinav insanının dünya modelinde ilahi bir yerdir.

 

Alp

Kaynaklar:

[1] The Poetic Edda. Grímnismál, stanza 13.

Asgard’ için 3 yanıt

Yorum bırakın