İskandinav Mitolojisi Nedir?

İskandinavlar (başka bir deyişle Vikingler) ve diğer Cermen halkları Orta çağ döneminde Hristiyanlığa çevrilmeden önce, kendilerine özel oldukça sofistike ve karmaşık çok tanrılı inançları vardı. İskandinav mitolojisi, Vikinglerin birbirlerine anlattıkları dini hikayeler ile oluşmuştur. Bu mitler oldukça karmaşık karakterlere sahip tanrılar olan Odin, Thor, Freya ve Loki gibi tanrı figürlerinin etrafında geçer.
İskandinav ve diğer Cermen halklarının dinlerinin hiçbir zaman gerçek bir ismi olmamıştır – bu dinde olanlar, yaptıkları işlere basitçe “gelenek” demişlerdir. Hristiyanlığın İskandinav diyarlarına varışından sonra da eski geleneklerine devam edenlere ise dinsiz/putperest denmiştir. Bu kelimelerin ingilizcesi olan “heathen” ise bir hakarete dönüşmeden önce fundalıkta ya da kırsalda yaşayan insanlara verilen “heath” kelimesinden türemiştir. Biz ise bu din için “Hristiyanlık öncesi Cermen dini” ya da “putperest Cermen dini” gibi terimler kullanacağız.
İncil Hristiyanlara ne anlatıyorsa ya da modern bilim için evrim doktrinleri ne anlama geliyorsa, İskandinav mitolojisi de, Cermen halklarına o anlama geliyordu: hayata anlam kazandıran ve insanlara hayat amacı katan büyük anlatımlar ve tasvirler.
Özünde, İskandinav mitolojisi, modern bilim ve “dünya dinlerinin” en modernlerinden oldukça değişik dünya görüşleri sunmaktaydı. Hristiyanlık öncesi Cermen dini, animistik, çok tanrılı, panteistik özelliklerine sahip olmakla birlikte, döngüsel bir zaman kavramına sahipti.

 

Alp

Yorum bırakın